Translate

2014 m. lapkričio 20 d., ketvirtadienis

Sporto nauda

Visiems gerai žinomas posakis: „Sportas – tai sveikata.“ Nepaneigsi. Gydytojai visuomet pabrėžia, kad fizinis aktyvumas yra būtinas gerai sveikatai palaikyti. Kalbant apie sportą dažniausiai minimi faktai, kad sportas gerina širdies ir kraujagyslių, kaulų, raumenų sistemų ir plaučių darbą.
O kokia sporto nauda žmogaus vidinei harmonijai?
Tam, kad gerai jaustumėtės emociškai, dažniausiai užtektų pasportuoti savo malonumui, pasirenkant labiausiai patinkančią sporto šaką.
Sportas sureguliuoja hormonus
Sportuojant mažėja streso hormonų (adrenalino, kortizolio ir kt) ir daugėja tokių hormonų kaip endorfinai – šie hormonai mažina skausmą, kelia nuotaiką. Fizinės veiklos metu endorfinų gali išsiskirti tiek daug, jog kai kurie žmonės po intensyvesnių sporto treniruočių sakosi jaučią euforiją.
Sporto pasiekimai džiugina
Nuo paprastos fizinės veiklos sportas skiriasi ir tuo, jog turi tikslą. Sportas – tai varžybos. Nesvarbu, ar varžomasi su savimi, ar su kitais, bet sportuojant visada siekiama tam tikrų rezultatų ar iš anksto užsibrėžtų tikslų. Pavyzdžiui, sportuoti galima pradėti norint pagražinti kūno linijas – keliais centimetrais padailinti taliją ar padidinti žastų apimtį.
Bet kuriuo atveju sportas ugdo valią, ryžtą ir užsispyrimą. Jis padeda labiau pasitikėti savimi, leidžia jausti didesnę kūno ir savęs paties kontrolę. Kiekvienas sportininkas džiaugiasi pasiektais rezultatais – visiškai nesvarbu, ar laimėjęs pirmą vietą nacionalinėse bėgimo varžybose, ar tik prieš bendradarbį baro smiginio turnyre. Sportuojantis žmogus laimi prieš vakarykštį „aš“.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą