Translate

2015 m. sausio 3 d., šeštadienis

Riešutų nauda




Riešutai - ne tik maistinis, dietinis produktas, jie turi ir gydomųjų savybių. Tai puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, kai kuriose tautose vadinami net dievų maistu ir išskirti kurie riešutai geriausi, būtų sunku, kiekvienas riešutas turi kažką ypatingo: 

• Lazdyno riešutuose gausu vitamino B6, kuris yra svarbus faktorius fermentiniams procesams, imuninei sistemai, baltymų apykaitai, vitamino E - svarbaus antioksidanto, saugančio nuo vėžinių ląstelių formavimosi, taip pat geležies. Be to, lazdyno riešutuose yra unikalus baltymų ir vitamino E derinys, kuris stiprina raumenis, todėl juos patariama valgyti žmonėms, dirbantiems sunkų fizinį darbą. 

• Anakardžių riešutai vertingi tuo, kad turi daug geležies, būtinos normaliai kraujodarai, ir jos kiekiu prilygsta mėsai; 

• Graikiniuose - cinko, reikalingo imuninei sistemai stiprinti, skeleto formavimuisi, geležies, vitamino B6, taip pat omega-3 nesočiųjų rūgščių, kurios saugo širdies ir kraujagyslių sistemą nuo ligų; 

• Pistacijose gausu vitamino B1, saugančio ir stiprinančio nervų sistemą, skatinančio normalų augimą, taip pat vitamino E, kalio, geležies; 

• Migdolai - vitamino E, kalcio, reikalingo kaulams bei dantims formuotis, kalio, reguliuojančio kraujo spaudimą, magnio. 

• Žemės riešutai - 100 g šių riešutų yra 46,6 g riebalų, vertingesnių už gyvulinius riebalus, nes pagrindinę jų dalį sudaro nesočiosios riebalų rūgštys, mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje. taip pat pasižymi vitamino PP, padedančio stiprinti nervų sistemą, virškinimo traktą gausa bei jodu, būtinu normaliai skydliaukės veiklai.

1 komentaras: